skip to main | skip to sidebar

Blogger news

11 feb 2014

PRODUCTES I AVALS ECOLÒGICS

L’agricultura ecològica es defineix com un sistema de producció que afavoreix l’ús de recursos renovables i la devolució de nutrients al sòl; i que posa èmfasi en el benestar animal  i l’ús d’aliments naturals.

Utilitza productes i tècniques el més naturals possible i rebutja totes aquelles que puguin malmetre el medi ambient, la qualitat del producte i la salut del consumidor i agricultor. Així, també aprofita el balanç del sistema natural per evitar i controlar plagues i prohibeix l’ús de productes químics, així com l’ús terapèutic d’antibiòtics i de productes modificats genèticament.

Es centra en el cultiu de varietats adaptades al medi, d’aquesta manera contribueix a mantenir la biodiversitat i una gran riquesa genètica (que contràriament es va perdent amb l’extensió de monocultius de les varietats més rendibles econòmicament).

L’agricultura ecològica es complementa amb una indústria de producció d’aliments ecològics, que són sans i nutritius per els consumidors. Els processos productius  estan adaptats cap al reciclatge i la no contaminació; i amb tècniques de producció respectuoses com el secat, el salat, les fermentacions i l’envasat al buit.

CERTIFICACIÓ  ECOLÒGICA

Un cop al mercat, per assegurar-nos que els productes que adquirim han estat elaborats seguint aquests criteris ens hem de fixar en el seu etiquetat.

La Unió Europea ha ideat un distintiu exclusiu per a la producció ecològica, que garanteix el compliment de les normes de la UE o equivalents en el cas que els productes siguin importats.



A Espanya són les comunitats autònomes les encarregades de la regulació i el control de la certificació orgànica. Per això trobareu en molts productes un segon segell amb l’anagrama de l’organisme encarregat de dur-ho a terme. Aquí a Catalunya és el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).




Finalment també ens podem trobar que un producte ha estat certificat per un organisme privat.

 








En tots els casos apareixerà  el codi de l’entitat que efectua el control.


Aquests són alguns dels segells habituals, però n'hi ha molts més. Davant del dubte pregunteu als venedors que us ajudaran amb molt de gust. 










0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts