QUE SÓN ELS GREIXOS TRANS?
Els àcids grassos trans es troben de
forma natural en alguns aliments com la carn o la llet, sempre en quantitats
molt baixes.
Aquest tipus de greix també apareix per un procés de transformació de les
molècules dels olis vegetals a les quals s’hi afegeix hidrogen. Aquest procés és la hidrogenació, i per això també
es coneixen com a greixos hidrogenats.
ON ELS TROBEM
La indústria els utilitza per aconseguir
una millor textura, augmentar la durabilitat del producte i potenciar-ne
el sabor. A més, utilitzant greixos
hidrogenats s’abarateixen els costos de producció.
La majoria dels aliments que en contenen es trobarien dins aquests
grups: aperitius (crispetes, patates fregides, “natxos”); plats preparats
(pizzes, crestes, croquetes); menjar ràpid; galetes; pastisseria industrial; sopes instantànies; margarines
vegetals hidrogenades.
Si llegim les etiquetes, paraules com
greixos vegetals hidrogenats o
parcialment hidrogenats, o bé àcids grassos trans; ens pot ajudar a
descobrir-los.
QUINS SÓN ELS SEUS EFECTES EN EL NOSTRE
ORGANISME?

Diversos estudis mèdics han relacionat
el consum d’aquest tipus de greix amb l’augment dels nivells de colesterol LDL i
triglicèrids en la sang. L’Organització Mundial de la Salut considera
que hi pot haver relació amb un increment del risc de patir diabetis i mort
cardíaca sobtada, a més d’una evidència convincent d’un increment del risc de
malaltia coronària. ¹
En el cas dels greixos trans la
quantitat sí que importa. Està calculat que una ingesta d’entre un 1 i un 3% de
les quilocalories totals de la nostra dieta provinents d’aquests greixos ja ens
provoca efectes negatius. A la pràctica això es tradueix en una quantitat molt
petita, que equivaldria pràcticament a recomanar la seva total eliminació.
Els àcids grassos trans no són
sintetitzats per els éssers humans i tampoc els necessitem per realitzar cap
funció.
QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL?
L’ Autoritat Europea de Seguretat Alimentària en recomana
una ingesta el més baixa possible; però alguns països com Dinamarca, Àustria i
Suïssa n’han regulat la presència (no més d’un 2% en aquells aliments en què no
apareixen de forma natural), i el Regne Unit va pactar amb la indústria la seva
total eliminació.
Als Estats Units és obligatori el seu
etiquetat des del setembre del 2007, i ciutats com Nova York o Chicago han
prohibit als restaurants que les utilitzin en la preparació dels seus plats. Recentment
l’Agència de l’Alimentació i el Medicament (FDA) ha fet un pas més cap a la
declaració dels olis hidrogenats i els greixos trans com a “no segurs per a la
salut humana”.
De moment a Espanya no és obligatori el
seu etiquetat. Només s’ha instat a la indústria a disminuir-ne el màxim
possible la seva formació en el procés industrial.
Així que és important llegir les
etiquetes dels productes i no comprar-los en cas de dubte.
A la pràctica no vol dir que ens haguem
de privar de les galetes, pastissos, pizzes, crispetes, etc. sinó que en busquem versions saludables o que les elaborem nosaltres mateixos a casa.
¹↑ WHO «Interim Summary of Conclusions and Dietary
Recommendations on Total Fat & Fatty Acids», Ginebra, Organització Mundial de la Salut, 2008, 14
pàgines (en català: «Resum interimari de les conclusions i recomanacions sobre
el greix total i els àcids grassos>.»
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.