skip to main | skip to sidebar

Blogger news

10 abr 2014

ELS GREIXOS TRANS

QUE SÓN ELS GREIXOS TRANS?
Els àcids grassos trans es troben de forma natural en alguns aliments com la carn o la llet, sempre en quantitats molt baixes.

Aquest tipus de greix també  apareix per un procés de transformació de les molècules dels olis vegetals a les quals s’hi afegeix hidrogen. Aquest  procés és la hidrogenació, i per això també es coneixen com a greixos hidrogenats.
                  
ON ELS TROBEM

La indústria els utilitza per aconseguir una millor textura, augmentar la durabilitat del producte i potenciar-ne el  sabor. A més, utilitzant greixos hidrogenats s’abarateixen els costos de producció.


La majoria dels aliments  que en contenen es trobarien dins aquests grups: aperitius (crispetes, patates fregides, “natxos”); plats preparats (pizzes, crestes, croquetes); menjar ràpid; galetes;  pastisseria industrial; sopes instantànies; margarines vegetals hidrogenades.

Si llegim les etiquetes, paraules com greixos vegetals hidrogenats o  parcialment hidrogenats, o bé àcids grassos trans; ens pot ajudar a descobrir-los. 

QUINS SÓN ELS SEUS EFECTES EN EL NOSTRE ORGANISME?

Tot i que els greixos hidrogenats poden provenir d’olis vegetals (rics en àcids grassos poliinsaturats i molt beneficiosos per la nostra salut), a l’estar transformats es comporten com si fossin greixos saturats. El nostre organisme es confon i els situa formant part de les membranes cel·lulars. Aquestes es tornen més permeables i són més propenses a patir oxidacions (procés que està directament relacionat amb l’envelliment prematur i l’aparició de diverses malalties cròniques i degeneratives).

Diversos estudis mèdics han relacionat el consum d’aquest tipus de greix amb l’augment dels nivells de colesterol LDL i triglicèrids en la sang. L’Organització Mundial de la Salut considera que hi pot haver relació amb un increment del risc de patir diabetis i mort cardíaca sobtada, a més d’una evidència convincent d’un increment del risc de malaltia coronària. ¹

En el cas dels greixos trans la quantitat sí que importa. Està calculat que una ingesta d’entre un 1 i un 3% de les quilocalories totals de la nostra dieta provinents d’aquests greixos ja ens provoca efectes negatius. A la pràctica això es tradueix en una quantitat molt petita, que equivaldria pràcticament a recomanar la seva total eliminació.

Els àcids grassos trans no són sintetitzats per els éssers humans i tampoc els necessitem per realitzar cap funció.

QUINA ÉS LA SITUACIÓ ACTUAL?

L’ Autoritat  Europea de Seguretat Alimentària en recomana una ingesta el més baixa possible; però alguns països com Dinamarca, Àustria i Suïssa n’han regulat la presència (no més d’un 2% en aquells aliments en què no apareixen de forma natural), i el Regne Unit va pactar amb la indústria la seva total eliminació. 

Als Estats Units és obligatori el seu etiquetat des del setembre del 2007, i ciutats com Nova York o Chicago han prohibit als restaurants que les utilitzin en la preparació dels seus plats. Recentment l’Agència de l’Alimentació i el Medicament (FDA) ha fet un pas més cap a la declaració dels olis hidrogenats i els greixos trans com a “no segurs per a la salut humana”.


De moment a Espanya no és obligatori el seu etiquetat. Només s’ha instat a la indústria a disminuir-ne el màxim possible la seva formació en el procés industrial.

Així que és important llegir les etiquetes dels productes i no comprar-los en cas de dubte.

A la pràctica no vol dir que ens haguem de privar de les galetes, pastissos, pizzes, crispetes, etc. sinó que en busquem versions saludables o que les elaborem nosaltres mateixos a casa.


¹ WHO «Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids», Ginebra, Organització Mundial de la Salut, 2008, 14 pàgines (en català: «Resum interimari de les conclusions i recomanacions sobre el greix total i els àcids grassos>.»



0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts