Anomenem oli d'oliva al suc que s'extreu al premsar les olives.
Es creu que les primeres plantacions
d'oliveres es van fer a la zona de Síria cap al Vè mil·lenni aC. Més endavant
han estat molts els pobles que han cultivat i extret l'oli de les olives:
grecs, egipcis, romans, fenicis.
L'olivera,
juntament amb el blat i el raïm, s'ha convertit en un emblema de tota la regió
mediterrània; i avui en dia és un pilar fonamental de la nostra dieta.
A
l'hora de consumir l'oli d'oliva és molt important que tinguem en compte el seu
mètode de producció. L'oli d'oliva verge extra o de primera premsada en fred ,
el que s'ha extret emprant mètodes mecànics, ens assegura que es mantenen tots
els nutrients, propietats i qualitats
organolèptiques. L'oli d'oliva és molt adequat per cuinar ja que és dels olis
que s'oxiden amb més dificultat i que aguanta millor les altes temperatures.
L'oli
d'oliva forma part dels grup d'aliments rics en greixos. El 99% de la seva composició
són àcids grassos. El més abundant és
l'àcid oleic (omega9), i en menor proporció trobem àcid palmític, àcid linoleic
i esteàric. També és ric en vitamina E, polifenols i fitosterols.
Els
lípids són necessaris per què el nostre organisme pugui desenvolupar gran part
de les seves funcions: representen una important font de reserva d'energia; aïllen
del fred i protegeixen els òrgans; formen part de les membranes cel·lulars; són
bàsics per a l'absorció de les vitamines
liposolubles (A,E,D i K); i formen part de la composició de diferents
vitamines, hormones i altres molècules.
Les seves propietats més importants les
resumim en la següent llista:
- Prevenció i control de malalties cardiovasculars, ja
que té efectes sobre el colesterol sanguini (disminueix l'LDL i augmenta l' HDL);
millora la circulació de la sang i disminueix
discretament la pressió arterial.
- És antioxidant i protegeix les membranes cel·lulars.
- Estimula la vesícula biliar, disminueix
el risc de formació de càlculs biliars, ajuda al fetge a eliminar toxines.
- És un gran aliat del sistema
digestiu: inhibeix les secrecions
gàstriques de manera que és un bon protector de la mucosa de l'estómac. La
presència d'oli d'oliva als àpats fa que l'estómac es buidi més lentament
augmentant la sensació de sacietat i evitant una absorció molt ràpida de la
glucosa. Finalment a nivell intestinal actua com a lubricant i té un efecte
laxant suau.
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.