skip to main | skip to sidebar

Blogger news

11 ene 2014

PROPIETATS I BENEFICIS DE L'OLI D'OLIVA


                                         Anomenem oli d'oliva al suc que s'extreu al premsar les olives.

Es creu que les primeres plantacions d'oliveres es van fer a la zona de Síria cap al Vè mil·lenni aC. Més endavant han estat molts els pobles que han cultivat i extret l'oli de les olives: grecs, egipcis, romans, fenicis.
               
L'olivera, juntament amb el blat i el raïm, s'ha convertit en un emblema de tota la regió mediterrània; i avui en dia és un pilar fonamental de la nostra dieta.
         
A l'hora de consumir l'oli d'oliva és molt important que tinguem en compte el seu mètode de producció. L'oli d'oliva verge extra o de primera premsada en fred , el que s'ha extret emprant mètodes mecànics, ens assegura que es mantenen tots els nutrients,  propietats i qualitats organolèptiques. L'oli d'oliva és molt adequat per cuinar ja que és dels olis que s'oxiden amb més dificultat i que aguanta millor les altes temperatures.

 COMPOSICIÓ I PROPIETATS  DE L'OLI D'OLIVA

L'oli d'oliva forma part dels grup d'aliments rics en greixos. El 99% de la seva composició són  àcids grassos. El més abundant és l'àcid oleic (omega9), i en menor proporció trobem àcid palmític, àcid linoleic i esteàric. També és ric en vitamina E, polifenols i fitosterols.

Els lípids són necessaris per què el nostre organisme pugui desenvolupar gran part de les seves funcions: representen una important font de reserva d'energia; aïllen del fred i protegeixen els òrgans; formen part de les membranes cel·lulars; són bàsics  per a l'absorció de les vitamines liposolubles (A,E,D i K); i formen part de la composició de diferents vitamines, hormones i altres molècules.

Les seves propietats més importants les resumim en la següent llista:

-  Prevenció  i control de malalties cardiovasculars, ja que té efectes sobre el colesterol sanguini (disminueix l'LDL i augmenta l' HDL); millora la circulació de la sang i  disminueix discretament la pressió arterial.
- És antioxidant  i protegeix les membranes cel·lulars.
- Estimula la vesícula biliar, disminueix el risc de formació de càlculs biliars, ajuda al fetge a eliminar toxines.
- És un gran aliat del sistema digestiu:  inhibeix les secrecions gàstriques de manera que és un bon protector de la mucosa de l'estómac. La presència d'oli d'oliva als àpats fa que l'estómac es buidi més lentament augmentant la sensació de sacietat i evitant una absorció molt ràpida de la glucosa. Finalment a nivell intestinal actua com a lubricant i té un efecte laxant suau.


0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts