El
xató és una amanida amb orígens al Garraf i al Penedès, molt habitual en aquestes èpoques de l'any.
Els
ingredients principals són escarola, bacallà dessalat, anxoves, olives, tonyina
i salsa xató. Però igual que passa amb
molts altres plats, hi ha tantes receptes com persones o pobles on s'elabora.
Les
diferències es basen sobretot en la quantitat de cada ingredient que posen a
cada poble: en alguns casos es fan amb escarola i enciam o amb més o menys
tonyina i bacallà. Les salses poden portar més o menys ametlles i avellanes
torrades, nyores, alls escalivats i crus, tomàquet, bitxo, pa torrat... En fi,
les podeu provar totes o crear-ne una de pròpia!
En
aquest cas, la paternitat del xató està molt disputada. A Sitges hi ha
referències del seu consum del 1896 i a Vilanova i la Geltrú del 1850.
Per fer l'amanida:
Els ingredients de l'amanida són escarola i enciam, bacallà
dessalat, tonyina, anxoves i olives arbequines. En podeu posar en les
proporcions que a vosaltres més us agradin.
Per fer la salsa (per 6 persones): 150 grams d'ametlles
torrades i pelades, 6 nyores, 1 gra d'all, 1 got d'oli d'oliva verge, 1/4 de
got d'aigua, 1 rajolí de vinagre, sal.
Tallem les nyores per la meitat, traiem les llavors i les
deixem en remull amb aigua entre 3 i 4 hores. Si no tenim gaire temps, també
les podem escaldar durant 3 minuts. Passat aquest temps rasquem la polpa amb un
ganivet i la reservem.
Posem en el vas de la batedora les ametlles, la polpa de la
nyora, l'oli, l'aigua, l'all, la sal i el raig de vinagre. Ho triturem tot fins
que queda ben fi. Si la consistència és massa espessa podem rectificar d'aigua.
Servim l'amanida amb la salsa per sobre.
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.