skip to main | skip to sidebar

Blogger news

24 ene 2014

XATÓ

El xató és una amanida amb orígens al Garraf i al Penedès, molt  habitual en aquestes èpoques de l'any.

Els ingredients principals són escarola, bacallà dessalat, anxoves, olives, tonyina i  salsa xató. Però igual que passa amb molts altres plats, hi ha tantes receptes com persones o pobles on s'elabora.

Les diferències es basen sobretot en la quantitat de cada ingredient que posen a cada poble: en alguns casos es fan amb escarola i enciam o amb més o menys tonyina i bacallà. Les salses poden portar més o menys ametlles i avellanes torrades, nyores, alls escalivats i crus, tomàquet, bitxo, pa torrat... En fi, les podeu provar totes o crear-ne una de pròpia!
En aquest cas, la paternitat del xató està molt disputada. A Sitges hi ha referències del seu consum del 1896 i a Vilanova i la Geltrú del 1850.


Per fer l'amanida:

Els ingredients de l'amanida són escarola i enciam, bacallà dessalat, tonyina, anxoves i olives arbequines. En podeu posar en les proporcions que a vosaltres més us agradin.

Per fer la salsa (per 6 persones): 150 grams d'ametlles torrades i pelades, 6 nyores, 1 gra d'all, 1 got d'oli d'oliva verge, 1/4 de got d'aigua, 1 rajolí de vinagre, sal.

Tallem les nyores per la meitat, traiem les llavors i les deixem en remull amb aigua entre 3 i 4 hores. Si no tenim gaire temps, també les podem escaldar durant 3 minuts. Passat aquest temps rasquem la polpa amb un ganivet i la reservem.
Posem en el vas de la batedora les ametlles, la polpa de la nyora, l'oli, l'aigua, l'all, la sal i el raig de vinagre. Ho triturem tot fins que queda ben fi. Si la consistència és massa espessa podem rectificar d'aigua.


Servim l'amanida amb la salsa per sobre.

0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts