El tortell de Reis és el pastís que
es menja el dia 6 de gener, dia de Reis, com a postres del dinar.
La massa és una pasta de brioix feta amb ous, sucre, llet,
mantega i farina; es cobreix amb fruita confitada i sucre. Els tortells solen anar farcits de massapà tot i que avui en dia també en trobem amb
crema, cabell d'àngel, nata o trufa a
dins.
La peculiaritat del tortell de
Reis és que conté 2 sorpreses amagades entre el farcit: una fava i una
figureta. Segons la tradició qui troba la figureta és coronat el rei de la
festa (amb la corona que acompanya el tortell) mentre que qui troba la fava ha
de pagar el tortell.
RECEPTA
400 grams de farina, 150 grams de
mantega, 3 ous, 100cc de llet, 20 grams de llevat de forner o un sobre de
llevat sec, 50 grams de sucre, una mica de sal.
Fruita confitada, sucre.
Primer desfem el llevat amb la
llet tèbia i seguidament ho barregem amb 100 grams de farina. Fem una bola, la
tapem amb un drap i la deixem reposar fins que dobli el seu volum.
Amb la resta de farina fem un
cercle i a dins hi posem els ous batuts,
el sucre i un polsim de sal. Ho anem barrejant amb les mans i a poc a
poc anem afegint la mantega estovada. Incorporem la bola de massa fermentada i seguim treballant fins a ajuntar-ho tot. A continuació seguim
amassant la pasta perquè s'incorpori una mica d'aire.
Donem a la massa la forma rodona
de tortell i la posem a sobre d'una safata
de forn folrada amb paper vegetal. Deixem
reposar novament fins que dobli el volum .
Escalfem el forn a 180 graus.
Decorem el tortell amb la fruita confitada (cireres, taronja, meló...) i una
mica de sucre. Si volem que quedi brillant es pot pintar amb un ou batut.
Coem el tortell uns 35 o 40 minuts.
Quan el tortell sigui fred el
podem tallar per la meitat i farcir-lo al gust, i amagar-hi la sorpresa i la
fava!
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.