skip to main | skip to sidebar

Blogger news

1 abr 2014

MISO

QUÈ ÉS EL MISO

El miso és una pasta de color marró que s'obté de la fermentació de la soja amb sal marina. N'hi ha diferents varietats: el hatcho miso s'elabora només amb soja però  també podem trobar miso amb arròs blanc (kome miso), amb arròs integral (genmai miso) o amb ordi (muji miso).

El miso té entre un 13 i un 20% de proteïnes; un 15-20% d'hidrats de carboni i un 5% de greixos. Conté minerals com calci, fòsfor, magnesi i ferro; i també vitamines: A, E i del grup B.

No té colesterol i és ric en lecitina i àcid linoleic.
Ens aporta enzims, lactobacils i altres microorganismes.


PROPIETATS DEL MISO
La seva riquesa en enzims i en micro nutrients el fan molt adequat i útil en moltes situacions.

En primer lloc cal destacar que el miso és molt digestiu i que a més ajuda a digerir la resta d'aliments dels àpats i a assimilar-ne tots els nutrients. També afavoreix l'equilibri de la flora intestinal i ajuda a combatre la proliferació de microorganismes nocius  a l'aparell digestiu. És per això que el podem prendre tant en casos de diarrea com en casos d'estrenyiment.

El perfil dels seus àcids grassos el converteixen en un bon remei per reduir els nivells de colesterol  i per mantenir en bon estat  els vasos sanguinis (eviten el seu enduriment i les mantenen netes de lípids).

És un excel·lent antioxidant, molt útil per eliminar residus, radicals lliures  i toxines de l'organisme. Estudis científics japonesos demostren la seva utilitat com a protector de les radiacions. 

Finalment destacarem que és un gran depuratiu i remineralitzant.

El miso està contraindicat en cas de patir hipertensió arterial o per aquelles persones que hagin de reduir el consum de sal.


QUIN TRIAR I COM CUINAR

A l'hora de comprar el miso és important que aquest hagi tingut un bon procés de fermentació, llarg i que no hagi estat pasteuritzat, ja que d'aquesta manera manté intactes tots els seus nutrients. Per les èpoques més càlides és més recomanable utilitzar el genmai i el muji miso, i per fer salses i receptes on no volem que en destaqui el sabor optarem pel kome miso o miso blanc. El hatcho miso és el més utilitzat i el més versàtil a la cuina però també és el que té un sabor més fort i més salat (tinguem-ho en compte).

És molt habitual utilitzar-lo en brous, sopes o purés, però també el podem utilitzar en els nostres plats de cereals (arròs, quinoa...) o de llegums; per fer salses  o patés,  o per untar directament sobre el pa.




En qualsevol cas,  el miso no ha de bullir mai, l'afegirem sempre al final de la cocció diluït en una mica de brou o de la salsa i quan s'hagi integrat en el plat ho retirarem del foc. Una bona quantitat és mitja culleradeta de cafè per persona, però sempre dependrà del gust de cadascú.


0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts