skip to main | skip to sidebar

Blogger news

17 abr 2014

MONA DE PASQUA

A Catalunya és tradició que els padrins regalin la mona de Pasqua als seus fillols o filloles el diumenge de Pasqua. Aquesta es menja  l’endemà, formant part d’un àpat festiu amb amics  o familiars.


Existeix documentació sobre les mones des del segle XV, tot i que es creu que és una tradició encara més antiga.

Antigament  era un pastís que s’elaborava de forma artesana a casa i que estava format per un pa de brioix i decorat amb ous durs, tants com l’edat del fillol o la fillola que el rebia.
Més endavant, a finals del segle XIX comencen a ser uns dolços més elaborats que s’enriqueixen amb ametlles ensucrades , anissos, crocant, melmelades o es decoren amb sucre caramel·litzat.


A partir dels anys 30 es van introduint els ous de xocolata i amb els anys ha passat a tenir una presentació diferent. Avui en dia a les pastisseries podem trobar la mona tradicional de brioix amb ous durs; tot i que  la major part consten d’una base de pa de pessic que pot portar diferents farcits i/o cobertures (nata, gema , ametlles, trufa...)  i al damunt una figura de xocolata. Aquestes poden ser més o menys elaborades.

MONA DE PASQUA TRADICIONAL
Ingredients:
Mig quilo de farina, 75 grams de sucre, 50 grams de mantega, 3 ous, 10 grams de sal, ratlladura de pell de llimona, 50 grams de llevat, llet.
Per guarnir: ous durs, oli, ou batut i sucre.

Per fer-la començarem amassant la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de la pell de llimona. Mica en mica anirem incorporant la llet fins que la massa quedi homogènia i es pugui desenganxar de les mans fàcilment.
La deixem reposar 30 minuts.


Agafem la massa i li donem forma rodona . Si volem li podem fer un forat al mig (com si fos un tortell) o deixar-la com si fos un pastís.  Ho pintem amb oli i anem clavant els ous durs (amb la closca). Pintem amb ou batut i empolvorem sucre per sobre.
Ho deixem reposar durant 20 minuts i ho enfornem 45 minuts a 170 graus.


(Recepta extreta del Corpus Culinari Català)

0 comentaris:

Publicar un comentario

Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.

Con la tecnología de Blogger.

SEGUIDORS

Featured Posts