El
Carnaval té els seus orígens en festes paganes d'hivern, i és una setmana de
festes, disbauxa, disfresses i celebracions al carrer; clarament contrastades amb l'època
de la Quaresma, marcada per els dejunis i la penitència.
Durant
el Carnaval abunden la carn, els ous, les coques de llardons. El dia de Dijous
Gras, també conegut com a dijous llarder, és el dia de les truites i és costum
menjar ous amb carn, truites o botifarra d'ou. Ja ens ho anuncia una dita
popular: "per dijous llarder
botifarra menjaré".
Aquesta
data marca l'inici de la festa del Carnaval.
La
Quaresma és el període que va des del Dimecres de Cendra (dia en què es crema
el rei Carnestoltes) fins el Diumenge de Pasqua. És costum a molts indrets
representar la Vella Quaresma com una dona amb un bacallà a la mà i amb set
cames, que es van arrencant a mesura que van passant les setmanes.
A
taula, la Quaresma es caracteritza per la presència de peix, verdures i llegum
en substitució de la carn. Així, s'elaboren molts plats on els protagonistes
són els espinacs, les cols, els cigrons
i les mongetes, les sopes, les arengades, el bacallà i les truites. Pel costat
més dolç són típics els bunyols, la crema, el recuit de llet o els pastissos de
mel i formatge.
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.