La quinoa és una
llavor que creix en zones altes de les serralades dels Andes. Bolívia n’és el
principal productor.
Tot i ser un
pseudocereal, comparteix amb els cereals moltes de les seves propietats.
Bàsicament és una bona fons d’hidrats de carboni amb un baix índex glicèmic
(passa a la sang de forma lenta i no provoquen un augment brusc de la
glucèmia).
També ens aporta 14
grams de proteïna per cada 100 grams de quinoa (en sec). Hem de remarcar que la
quinoa sí que conté tots els aminoàcids essencials. Així doncs és una bona
opció per als vegetarians, i també per als celíacs ja que no conté gluten.
Té un sabor molt
suau i és de molt fàcil digestió.
És rica en fibra,
vitamines del grup B (sobretot àcid fòlic, B2 i B3) que cuiden el sistema
nerviós; i en minerals (sobretot ferro, magnesi, zinc, coure i potassi).
És digestiva,
reguladora del trànsit intestinal; molt bona per les embarassades, les persones
amb anèmia, i els esportistes.
Abans de començar a cuinar hem de rentar bé els grans de quinoa per
eliminar la saponina que li podria donar un sabor amarg. La freguem amb les
mans sota l’aigua corrent fins que aquesta surti clara i no es formi escuma.
Bullim la quinoa amb el doble de volum d’aigua, durant uns 15 minuts amb
l’olla tapada.
La quinoa estarà cuita quan hagi doblat el seu volum.
Combina molt bé amb
verdures, podent substituir l’arròs, el cuscús o la pasta en moltes receptes com sopes, amanides o saltejats.
Es pot barrejar amb
altres cereals com l’arròs o el mill, o amb diferents llegums; d’aquesta manera
obtindrem preparacions més riques en nutrients.
També la podem fer
servir com a base per preparar hamburgueses i croquetes vegetals i avui en dia ja
es comença a trobar com a ingredient de pastissos, muslis i barretes de cereals .
0 comentaris:
Publicar un comentario
Hola, moltes gràcies per deixar un missatge al blog. En breu el mirem i serà publicat.